بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
PENGAT PISANG DURIAN
BAHAN2 :
1/2 Kg pisang nangka
1 Biji pisang tanduk
1 Liter air
Rm3 santan
2 Keping nise
Gula pasir secukupnya
1 Cawan sago / Secuikupnya
1 Cawan isi durian
Garam secubitrasa
CARANYA :
1 - Pisang buang kulit dan dipotong tebal 1cm.Masak pisang dgn air gula hingga lembut.
2 - Masukkan santan,nise,sago dan garam.Kacau seketika masukkan isi durian dan kacau hingga mendidih.
AGAR2 BUAH NAGA
BAHAN2 : A
10Gm agar2
250Ml air
1 Biji buah naga
200Gm gula
20Gm isi buah naga - Potong kuib
BAHAN2 : B
10Gm agar2
250Ml air
250Ml pati mangga
200Gm gula
1 Liter susu cair
CARANYA :
1 - LAPISAN A
- Kisar buah naga,tapis ambik jusnya saja.Ketepikan
- Masak agar2 bersama air hingga mendidih dan hancur.Masuk gula dan jus buah naga tadi
- Masak, angkat dan masukkan dlm acuan kecil yg telah diletak buah dragon kiub.Sejukkan seketika supaya agak keras sedikit
2 - LAPISAN B
- Masak agar2 bersama air hingga larut.Masukkan gula,susu cair dan pati mangga,kacau rata
- Tuang adunan atas lapisan A,pastikan lapisan A hampir keras.Sejukkan sebelum dihidangkan.
No comments :
Post a Comment