بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
AYAM PANGGANG BERKUAH
BAHAN2 :
10 Keping kepak ayam - Dibersihkan
4 Sudu besar minyak sapi
1 Batang kulit kayu manis
2 Helai daun kunyit - Dicarik
Garam gula secukupnya
1 Cawan santan pekat
1 Sudu besar sos ikan
2 Keping asam gelugur
1 Biji jus limau nipis
BAHAN KISAR :
5 Tangkai cili merah
5 Tangkai cili api
1 Sudu besar jintan manis
2 Batang serai
2 inci kunyit hidup
1 Inci halia
2 Labu bawang besar
4 Ulas bawang putih
Sedikit daun ketumbar
5 Biji kacang badam
CARANYA :
1 - Panas minyak sapi,tumis kulit kayu manis hingga wangi.Masukkan bahan kisar tumis hingga garing
2 - Masukkan santan,asam gelugur,garam gula,daun kunyit dan sos ikan.gaul sekata
3 - Masukkan ayam biar separuh masak,padamkan api tuang jus limau kacau sebati.
4 - Panaskan ketuhar 180'c,ambil separuh kuah tadi direnjis pada ayam dgn serai yg diketuk.panggang ayam hingga masak dan garing
5 - Angkat dan siram baki kuah tadi keatas ayam.
No comments :
Post a Comment