Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Monday, July 7, 2014

Ikan keli bercili

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

بسم الله الرحمن الرحيم 
 
  Selamat berpuasa dan selamat malam semua....
 
Masak apa ya kawan-kawan untuk bebuka nanti,setiap malam selepas trawih mesti duk pikir menu apa yang hendak dimasak untuk bebuka keesokan harinya.Inilah rutin Kak Sue setiap kali Ramadhan.
Kadang-kadang menu yang sama tetapi lauk saja yang ditukar ganti supaya tidak jemu.
 
Bila time tak dok idea and ada masa mulalah Kak Sue merayap ke blog Kak Ita Masam Manis www.azlitamasammanis.com dan Kak Wan citarasawan.blogspot.com.2 blog ini menjadi inspirasi pada Kak Sue untuk memasak dengan lebih kreatif dan kepelbagaian dalam masakan.Terima kasih pada Kak Ita dan kak Wan yang tidak jemu berkongsi idea dan ilmu yang sangat berguna untuk suri macam Kak Sue.
Menu bebuka untuk besok adalah ikan keli bercili.Kali ini Kak Sue memasak menu kegemaran Kak Sue sendiri.Setiap kali Ramadhan Kak Sue tidak akan ketinggalan untuk memasak ikan keli bercili.Kak sue meme gemar makn ikan keli tetapi yang dari sawah bukan yang dipelihara.bezanya adalah rasa isinya yang sangat manis dan sedilkit pejal berbanding dengan ikan keli pelihara.
Menu yang menjadi pilihan goreng bercili,bakar,salai lemak cili api dan goreng.Kalau dapat makan ikan keli dengan nasi panas meme tak toleh kiri kanan dah....3 pinggan pun tak cukup hehehe...macam mana tak gemuk....betul tak ?Jom salin resepi bagi yang gemar ikan keli.
 




IKAN KELI BERCILI

BAHAN2 :

 3 ekor ikan keli cuci n toskan
20 tangkai cili kering rendam air panas dan di tumbuk...
4 ulas b.putih tumbuk
5 biji b.merah tumbuk
Garam gula secukup rasa
Garam kunyit secukupnya
Minyak utk goreng ikan dan menumis

CARANYA :

 1. Lumur garam kunyit pada ikan n goreng hingga garing kekuningan.ketepikan
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing n pecah minyak
3.masukkan garam gula gaul hingga sebati.tutup api dan masukkan ikan yg tlh digoreng tadi.
4. Gaul sebati dan sedia utk dihidang.

"Selamat mencuba"

 

Thursday, July 3, 2014

Chili crab

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
Salam Ramadhan buat semua....
 
Seperti yang sedia maklum hari ni merupakan hari yang ke-5 kita berpuasa.Dikesempatan ini Kak Sue ingin berkongsi satu menu yang menjadi pilihan berbuka pada hari yang ke-3 puasa.resepi ini adalah mengikut citarasa Kak Sue sekeluarga tanpa merujuk mana-mana resepi.
 
  Kak Sue harap dengan adanya resepi ini dapat membantu kawan-kawan semua dalam mempelbagaikan juadah untuk berbuka nanti.
 



CHILI CRAB

BAHAN2 :

 2 ekor ketam belah 2
4 ulas b.putih tumbuk ...
3 biji b.merah tumbuk
3 tangkai cili padi tumbuk
7 sb cili giling/mesin
Garam gula secukup rasa
1/2 cwn air asam jawa
4 helai daun limau purut hiris
3 tangkai daun ketumbar hiris
1 biji telur
1 labu b.besar mayang
Minyak jagung 1/2 cwn

CARANYA :

 1. Panaskan minyak,tumis bhn tumbuk hingga wangi dan masukkan cili giling.masak hingga pecah myk
2. Masukkan air asam jawa dan garam gula.kacau sebati
3. Masukkan ketam gaul mesra,tytp tudung dan kecilkan biar mereneh hingga ketam kemerahan.
4. Masukkan daun limau purut,b.besar n daun ketumbar.masukkan telur gaul mesra.sedia dihidangkan.

"Selamat mencuba"

 

Wednesday, July 2, 2014

Pai roti

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 

 
 
PAI ROTI

BAHAN2 :
6 keping roti - buang tepi...
1 cwn isi daging cincang
1 cwn sos preego
8 ulas bawang putih cincang
1 labu bawang besar cincang
2 tangkai cili merah - buang biji n mayang halus
5 tangkai daun ketumbar - hiris
1 sb serbuk lada hitam
Garam gula secukup rasa
1 biji telur
Sedikit parutan cheese

CARANYA:

 
1. Mula2 panaskan oven 180'c selama 15mnt dan golek roti hingga nipis ketepikan.
2. Panak 2sb minyak jagung,tumis bawang hingga wangi dan masukkan daging gaul sebati.
3. Masukkan sos preego,garam gula,lada hitam dan cili.
4. Bila kuah dh pekat masukkan sedikit daun ketumbar,gaul dan matikan api.
5. Ambik roti sekeping,sudukan inti,letak sedikit daun ketumbar,parutan cheese,sapu telur disekeliling n gulung.
6. Tekan dgn garpu dihujung roti kiri dan kanan.potong dengan pisau atasnya.jgn putus.sapu telur.buat hingga habis.
7. Bakar selama 10minit pada suhu 180'c mengikut kepanasan oven masing2.

Selamat mencuba !


 

Tuesday, July 1, 2014

Ayam goreng berempah sempoi

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
Selamat petang semua.....

Ramadhan kali ini Kak Sue hanya mampu menyediakan menu-menu yang simple dan mudah disediakan kerana tahun ini Kak Sue banyak mengambil tempahan biskut raya.Kak Sue rasa inilah kali pertama dalam sejarah Kak Sue sekeluarga tidak berkunjung ke bazar ramadhan.
Semua menu bebuka Kak Sue sediakan dari kuih-muih,lauk-pauk,minuman,moreh dan sahur.Walaupun agak penat untuk membuatnya,Kak Sue tetap berpuas hati demi keluarga tercinta.

Menu yang Kak Sue kongsikan kali ini ialah menu yang berasaskan ayam.Lauk ayam sememangnya digemari oleh anak-anak terutamanya ayam goreng.Tetapi Kak Sue tidaklah menyediakan ayam goreng setiap hari,Kak Sue hanya sediakan 3 kali dalam seminggu.Pada mulanya anak-anak merungut jugak...tapi lama kelamaan dah menjadi kebiasaan.

Menu ini adalah resepi Kak Sue sendiri.....
Menunya ringkas dan mudah tanpa menggunakan banyak bahan dalam penyediaannya.
Kak Sue harap menu ini dapat memberi sedikit kelainan dalam citarasa anda.


AYAM GORENG REMPAH SEMPOI

BAHAN2 :


 4 ketul ayam bersih n toskan
1 sb s.jintan manis...
1 sb s.jintan putih
1 sk s.kunyit
1 1/2 sb cili giling
1 sb rempah campur
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak utk mengoreng

CARANYA :

 1. Campur semua bahan dan gaul pada ayam sehingga rata.
2. Perap selama 1/2 jam dan sedia utk digoreng.
3. Goreng dgn api sederhana dan hingga kuning kemerahan.

"Selamat mencuba"

 

Colek Ike

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 

Selamat berpuasa ,semoga Ramadhan kali ini memberi seribu kemanisan buat kita semua.
Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk merasai kenikmatan bulan ramadhan kali ini
Azam Ramadhan kali ini semoga Kak Sue sekeluarga dapat menunaikan ibadah sebaik yg mungkin dan dapat meningkatkan lagi amalan.
 
Disini Kak Sue ingin berkongsi resepi yang simple dan mudah disediakan untuk berbuka atau moreh bersama keluarga.Kak Sue harap dengan sedikit perkongsian ini dapat memberi pilihan dalam penyediaan juadah berbuka nanti.
 
 
 
COLEK IKE

BAHAN2 :

 4 ekor ikan kembung cuci n toskan
1/2 t.beras...
1 biji telur
1 sk s.lada sulah
1 sb cili giling
Garam secukup rasa
6 helai daun limau purut mayang
1 tangkai daun selasih mayang
3 tangkai daun ketumbar mayang
Minyak utk menggoreng

CARANYA :

 1. Gaulkan tepung,telur,lada sulah,cili giling dan garam hingga sebati.
2. Lumur pada ikan hingga rata.tabur bahan mayang gaul rata dan perap 1/2 jam
3. Goreng api sederhana dan hingga kekuningan.

PLUM SOS 

 
BAHAN :

 1/2 cup sos cili thai
2 sb sos cili
Secubit garam n gula
2 sb air
1 sb kacang tumbuk
2 tangkai daun ketumbar mayang

CARANYA :

 1. Satukan sos cili thai,sos cili,secubit garam gula dan air.
2. Kacau atas api sekejap.angkat dan masukkan daun ketumbar n kacang sebelum dihidangkan

"Selamat mencuba"
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...