بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
MEE UDANG
BAHAN2 :
1 Paket mee kuning - Celur dan toskan
5 Ulas bawang merah dan 4 ulas bawang putih - Tumbuk
5 Sudu besar cili kering kisar dan 1 Kiub pati ayam
1 Ketul dada ayam - Rebus,simpan air rebusannya
1/2 Kilo udang sederhana dan kulitnya direbus simpan airnya
Bebola ikan dan kek ikan
Tauge secukupnya dan sedikit kangkung dicelur
CARANYA :
1 - Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
2 - Masukkan cili kisar dan biarkan garing.
3 - Masukkan air rebusan kulit udang,air rebusan ayam dan kiub pati ayam utk lebih perasa tambah garam gula
4 - Bila kuah mendidih masukkan bebola ikan,kek ikan dan udang yg dibelah dua.
5 - Biar mendidih seketika dan tutup api.
6 - Masukkan mee dalam mangkuk,bubuh ayam,tauge dan kangkung.Tuang kuah bersama udang.
No comments :
Post a Comment