بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BRIYANI AYAM
BAHAN2 :
1 Ekor ayam - Potong 8
500 gm Beras basmati - Basuh toskan
1 sb butter
2 sb minyak sapi
500 gm Beras basmati - Basuh toskan
1 sb butter
2 sb minyak sapi
2 batang Kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 Labu bawang besar - Mayang
1 sb serbuk kunyit
1/2 cawan yogurt
4 biji tomato - dibelah empat
4 tangkai cili hijau - Potong 2
Garam gula secukup rasa
Garam gula secukup rasa
3 tangkai daun kari
1 Tin susu cair
1 sb badam kisar dan gajus
3 helai daun pandan - disimpul
BAHAN KISAR :
2 inc halia
8 ulas bawang putih
6 biji bawang merah
1 sk serbuk cili
1 sk serbuk lada hitam
CARANYA :
1.Panaskan minyak sapi dan butter,tumis rempah ratus dan bawang
besar sehingga perang.
2.Masukkan ayam dan goreng seketika,kemudian bubuh kunyit serbuk dan
bahan yang dikisar kacau rata.
3.Tambah yogurt,tomato,cili hijau,daun pandan,garam gula dan daun kari.renihkan selama beberapa minit.
4.Tuang susu cair dan masukkan sertbuk badam n gajus.
5. Kacau dan masak hingga mendidih.
5. Kacau dan masak hingga mendidih.
6.Masukkan beras yang ditoskan,kacau sebati dan biar hingga masak. Hidangkan panas dengan sekeping ayam,acar dan sambal.
No comments :
Post a Comment