Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Saturday, August 24, 2013

Blueberry cheese tart

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


 
Assalamualaikum....
 
Selamat pagi.....
Alhamdulillah haini dapat shada mencoret sepatah dua kata kat blog yang dah lama penuh dengan srang labah-labah hahaha...terlebih dahulu shada mohon seribu kemaafan kerana blog ni asyik on n off sahaja.Nak kata sibuk sangat pun tidak...cuma shada yang serba kekurangan.Hope dengan resepi dibawah ini dapat mengubat dan menghiburkan kawan semua.
 
 
BLUEBERRY CHEESE TART
 
BAHAN SHELL TART :
 
170gm Butter
50gm gula aising
1 biji telur A
290gm Tepung gandum
1 sk Esen vanilla
Acuan tart
 
CARANYA :
 
1. Pukul butter dan gula dengan senduk kayu / spatula. Jangan lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
3. Uli hingga menjadi doh yang lembut,masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
5. Crust atau shell ni boleh disediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese. 
6. Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas.
7.Masukkan filling dalam piping bag dan letakkan ia dalam shell tadi.
Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap Cheese tat kita. Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan  pula bahan2 tuk membuat cheese dia pula.
 
BAHAN2 CHEESE :
 
250gm Cream cheese
50gm Gula kastor
1 biji telur A
½ sk Esen vanilla / esen lemon
 
CARANYA :

1. Keluarkan cream cheese selama 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.
4. Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese tat tadi.
5. Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna.
6. Proses melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.
A) Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
B) Bilangan garis2 kecil ikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!
C) Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah  dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.
D) Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

*Bakar api atas bawah tapi letak dekat rak bawah.






No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...