بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
3. Uli hingga menjadi doh yang lembut,masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
5. Crust atau shell ni boleh disediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
6. Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas.
7.Masukkan filling dalam piping bag dan letakkan ia dalam shell tadi.
50gm Gula kastor
1 biji telur A
½ sk Esen vanilla / esen lemon
CARANYA :
1. Keluarkan cream cheese selama 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.
4. Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese tat tadi.
B) Bilangan garis2 kecil ikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!
C) Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.
D) Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
*Bakar api atas bawah tapi letak dekat rak bawah.
No comments :
Post a Comment