بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum...
Salam ukhwah buat semua....
Alhamdulillah syukur ...
Masih diberi kesempatan untuk shada mencoret sepatah dua kata dalam blog ini.
Walaupun tidak up to date shada harap blog ini sedikit sebanyak dapat memberi sedikit info dan ilmu yang berguna pada kawan semua...
Kali ini shada nak kongsi satu resepi ayam percik thai.
Ini kali pertama shada masak menu ini untuk mendapat satu rasa kelainan pada ayam percik yang biasa kita makan.
AYAM PERCIK THAI
BAHAN2 :
1 Ketul ayam paya - cuci toskan
4 Helai daun limau purut - Disiat2kan
3 Keping asam gelugur
1 cawan santan pekat
garam gula secukup rasa
1 sk serbuk lada hitam
BAHAN KISAR :
3 Tangkai cili kering
4 Ulas bawang putih
3 Biji bawang merah
2 Batang serai
1/2 Inci halia
CARANYA :
1. Panaskan oven 180'c selama 15mnt dan bakar ayam separuh masak dalam oven lebih kurang 25mnt,ikut kepanasan oven masing-masing.
2. Panaskan kuali dan masukkan bahan kisar,masak hingga bau harum
3. Masukkan santan serta bahan2 yang lain kecuali ayam.
4. Masak hingga kuah pecah minyak dan pekat.Masukkan ayam yang telah dibakar,biar seketika dan boleh angkat untuk dihidangkan.
No comments :
Post a Comment