بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN :
- 1 cawan tepung pulut
- 2 sb tepung beras
- 5 helai daun pandan - Ambil airnya
- Nise secukupnya - di potong kiub kecil
- Kelapa parut (gaulkan dengan garam halus secukup rasa)
- Sedikit pewarna hijau
CARANYA :
-
- Didihkan air 3/4 penuh dalam periuk.
- Kisar daun pandan bersama sedikit air dan tapis. campurkan sedikit pewarna hijau dan tuang air sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung pulut dan tepung beras sehingga menjadi adunan yang boleh digentel.
- Ambil sedikit adunan, leperkan atas tapak tangan dan letakkan nise sebagai inti. Tutup rapat dan bentukkan bulat.
- Rebus dalam air mendidih sehingga onde-onde timbul. Angkat dan toskan.
- Salut buah melaka dengan kelapa parut, gaul rata dan hidangkan.
No comments :
Post a Comment