Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Wednesday, November 27, 2013

Kuih Talam Keladi

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
Selamat petang dan selamat beristirehat...
Akhirnya sampai sudah kt rumah setelah 2hari di sabak bernam,walaupun selalu pergi kesana tetap best dapat beli seafood segar hehehe....
 
Baru balik badan penat minda penat tapi tetap kena masuk dapur untuk isi perut yang kelaparan.
Petang ni mood baik sangat-sangat nok buat kuih bila time hujan begini.ingat nok buat bbq tapi teringin pulak nok makan kuih.
 
Duk godet-godet barang kat dapur jumpalah tepung,santan,ubi kentang,sardine dan sebagainya.
emmmm tunggu apa lagi buatlah apa yang patut sebelum tarikh luput bertandang hahaha...
 
 
TALAM KELADI
 
BAHAN LAPISAN BAWAH :
 
300gm keladi - Buang kulit ,basuh dgn air garam
potong kiub n kukus 10mnt
220gm tepung beras
40gm tepung ubi
1 1/2 sk garam
5 sb gula
700ml air
 
CARANYA :
 
1. Panaskan kukusan dan sapu butter pada Loyang ,alas plastic dan sapu butter skali lagi.keteikan
2. Bancuh semua bahan kecuali keladi hingga rata dan sebati.Tapiskan kedalam periuk dan masak hingga naik wap barulah masukkan keladi
3. Kacau seketika dan tuang dalam Loyang.Kukus 25 mnt.
 
BAHAN LAPISAN ATAS :
 
160gm tepung gandum
250gm gula kastor
4 biji telur A
250ml santan
500ml air
 
CARANYA :
 
1. bancuh semua bahan diatas dan tapiskan kedalam periuk.Masak hingga berwap.
2. Tuangkan atas lapisan bawah tadi dan kukus selama 30mnt.
3. Bila dah masak buka tudung dan biarka seketika supaya air diatasnya kering.
4.Angkat dan sejukkan sebelum dipotong dengan pisau plastic
 
Selamat mencuba !
 

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...