بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Selamat petang dan selamat beristirehat...
Akhirnya sampai sudah kt rumah setelah 2hari di sabak bernam,walaupun selalu pergi kesana tetap best dapat beli seafood segar hehehe....
Baru balik badan penat minda penat tapi tetap kena masuk dapur untuk isi perut yang kelaparan.
Petang ni mood baik sangat-sangat nok buat kuih bila time hujan begini.ingat nok buat bbq tapi teringin pulak nok makan kuih.
Duk godet-godet barang kat dapur jumpalah tepung,santan,ubi kentang,sardine dan sebagainya.
emmmm tunggu apa lagi buatlah apa yang patut sebelum tarikh luput bertandang hahaha...
TALAM KELADI
BAHAN LAPISAN BAWAH :
300gm keladi - Buang kulit ,basuh dgn air garam
potong kiub n kukus 10mnt
220gm tepung beras
40gm tepung ubi
1 1/2 sk garam
5 sb gula
700ml air
CARANYA :
1. Panaskan kukusan dan sapu butter pada Loyang ,alas plastic dan sapu butter skali lagi.keteikan
2. Bancuh semua bahan kecuali keladi hingga rata dan sebati.Tapiskan kedalam periuk dan masak hingga naik wap barulah masukkan keladi
3. Kacau seketika dan tuang dalam Loyang.Kukus 25 mnt.
BAHAN LAPISAN ATAS :
160gm tepung gandum
250gm gula kastor
4 biji telur A
250ml santan
500ml air
CARANYA :
1. bancuh semua bahan diatas dan tapiskan kedalam periuk.Masak hingga berwap.
2. Tuangkan atas lapisan bawah tadi dan kukus selama 30mnt.
3. Bila dah masak buka tudung dan biarka seketika supaya air diatasnya kering.
4.Angkat dan sejukkan sebelum dipotong dengan pisau plastic
Selamat mencuba !
No comments :
Post a Comment