بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
KARI IKAN MERAH
BAHAN2 :
3 keping ikan merah
3 sb serbuk kari
6 biji bawang merah - kisar
4 ulas bawang putih - kisar
1/2 inci halia - kisar
2 tangkai cili merah - kisar
6 batang bendi
1 tangkai daun kari
Garam gula secukup rasa
4 keping asam gelugur
2cup santan
Air secuupnya
CARANYA :
1. Satukan serbuk kari dengan bahan kisar bersama sedikit air.tumis hingga pecah minyak dan bau wangi.
2. Masukkan santan dan air biar reneh seketika.masukkan bendi,daun kari,asam gelugur dan garam gula kacau sebati hingga bendi separuh masak.
3. Masukkan ikan bila dah masak bolehlah dihidangkan.
Selamat mencuba !
BAHAN2 :
3 keping ikan merah
3 sb serbuk kari
6 biji bawang merah - kisar
4 ulas bawang putih - kisar
1/2 inci halia - kisar
2 tangkai cili merah - kisar
6 batang bendi
1 tangkai daun kari
Garam gula secukup rasa
4 keping asam gelugur
2cup santan
Air secuupnya
CARANYA :
1. Satukan serbuk kari dengan bahan kisar bersama sedikit air.tumis hingga pecah minyak dan bau wangi.
2. Masukkan santan dan air biar reneh seketika.masukkan bendi,daun kari,asam gelugur dan garam gula kacau sebati hingga bendi separuh masak.
3. Masukkan ikan bila dah masak bolehlah dihidangkan.
Selamat mencuba !
No comments :
Post a Comment