بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
5 pot Beras basmathi - Rendam 1jam
1 Ekor ayam - Potong 4
7 pot Air - ikut sukat beras tadi
1 ekor ayam - Cuci dan toskan
2 sb ketumbar
2 sb jintan manis
2 sb jintan putih
4 batang kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
6 kuntum bunga lawang
Garam gula secukup rasa
2 kiub pati ayam
3 Labu bawang besar - Potong 4
1 Inci halia - Mayang
3 sb minyak sapi
3 sb minyak jagung
BAHAN TUMIS NASI :
2 biji bawang besar ( dikisar )
4 Inci halia - Kisar
6 Ulas bawang putih - Kisar
1 Labu bawang besar - Mayang
CARANYA :
1. Masukkan semua rempah ratus,ayam dan air.Rebus hingga separuh masak.
2. Toskan ayam dan rempah,ketepikan.
3. Panaskan minyak sapi dan minyak jagung.Tumis bawang besar dan bahan kisar hingga wangi kekuningan.
4. Masukkan air rebusan tadi dan biar hingga mendidih.Masukkan beras kacau sebati dan tanak nasi hingga masak.
5. buatkan lubang dan masukkan pewarna kuning telur dan oren,kaih-kaihkan / renjis-renjiskan pewarna yang disukai.
BAHAN AYAM :
5 Labu bawang besar - Kisar
8 ulas bawang putih - Kisar
5 sb lada giling
Minya untuk menumis
Garam gula secukup rasa
3 sb kicap pekat
2 Labu bawang besar - Mayang
3 Tangkai cili hidup - Hiris
CARA 1 :
1.Panaskan minyak,Tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan cili giling,biar hingga pecah minyak.
2.Masukkan ayam dan sedikit air rebusan ayam tadi serta bahan perasa.Akhir sekali masukkan
bawang mayang dan lada hidup.
CARA 2 :
Guna bahan yang sama + 2 sb serbuk lada hitam
tetapi diperap bersama ayam selama semalaman / 4jam dan dipanggang atau bakar dlm oven
BAHAN AIR ASAM :
3 biji Tomato - Hiris buang bijinya
5 biji Bawang merah - Mayang halus
2 Tangkai daun ketumbar - Mayang
10 Tangkai cili padi - Potong halus
BAHAN KISAR :
300ml Air asam jawa
1 sb Sos cili
1 sb Sos tomato
3 Tangkai Cili merah
6 Tangkai Cili api
Garam gula secukup rasa
* Campur semua bahan kisar dan bahan air asam,gaul mesra.jika suka boleh masak seketika diatas dapur.
No comments :
Post a Comment