Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Sunday, August 25, 2013

Saturday, August 24, 2013

Kepak ayam madu

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 Assalamualaikum....
 Salam ukhwah buat semua....

Hari ni shada ingin kongsikan satu resepi yang menjadi kegemaran hazreeq pada bualan puasa tahun ini.Kepak ayam madu....kalau tak buat satu hari asyik duk tanya jah,ummie mana kepak ayam saya ? hari ni ummie tak buat ka ? saya kan suka makan kepak ayam hari-hari.....saya suka kepak ayam....

Tiap2 hari mesti dengan soalan yang sama selagi tak nampak kepak ayam.Kekadang naik borink dibuatnya...tapi itulah seronok bila dapat buatkan makanan kegemaran untuk anak dan suami.Alhamdulillah.....walaupun tiap-tiap hari makan kepak ayam,tetap habis,kekadang tak cukup minta lagi....

inilah kenangan bulan puasa bersama anakku dikala usianya 7 tahun.Alhamdulillah puasa penuh dan belum tinggal lagi walaupun setiap hari penat dan padat dengan jadual persekolahan.
Syukur alhamdulillah..... semua aktiviti persekolah berjalan dengan lancar.Jom lah kita intai-intai resepinya...
 
 
KEPAK AYAM MADU

 
  BAHAN2 :

20 ketul kepak ayam 
8 ulas bawang putih
3 sb madu
2 sb kicap pekat
2 sb sos tiram 
2 sk serbuk lada sulah
Secubit garam
Minyak untuk memanggang
 
 
CARANYA :

1 - Rebuskan kepak ayam terlebih dahulu separuh masak
2 - Gaulkan ayam dgn semu bahan sehingga sebati dan perap semalaman dalam peti sejuk.
3 - Panggang kepak ayam atas bara api atau dapur gas.
4 - Renjiskan minyak dan lebihan bahan perapan pada kepak ayam.Terbalikkan supaya ia masak sekata.
5 -  Angkat dan hidang 
 
 
 

Sup ayam

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
Assalamualaikum...
Salam ukhwah buat semua...
 
Alhamdulillah......
walaupun sibuk dengan tugasan harian masih sempat untuk shada meluangkan masa untuk hobi shada yang satu ini,memasak n membuat coretan di laman fun page KekManis dan blog Secubit Rasa.Walaupun masih banyak kelemahan dan kekurangan dalam mengupdate blog shada tetap mempunyai azam untuk cuba memperbaiki dari masa kesemasa dengan bantuan dan sokongan yang diberikan oleh kawan-kawan semua...^_^
 
Haini shada nak kongsi resepi sup ayam yang ringka dan senang hendat membuatnya.
Insyaallah....rasanya tidak akan menghampakan hehehe...!
 
SUP AYAM
 
BAHAN TUMIS :
 
4 Ulas bawang putih - Mayang
2 Biji bawang merah - Mayang
1 inci halia - Mayang
2 sk bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
1 sk buah pelaga
1 sk lada hitam
4 batang cabey

BAHAN2 :

1/2 Ekor ayam - cuci toskan
1 bungkus sup bunjut
Garam gula secukup rasa
Air secukupnya
2 tangkai daun sup - Hiris
2 helai daun bawang - Mayang
8 tangkai cili api - Hiris
2 biji limau nipis - Potong
Bawang goreng secukupnya

CARANYA :

1 - Masak air yang secukupnya utk buat kuah sup hingga mendidih.
2 - Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan goreng bahan tumis hingga kekuningan.angkat toskan dan masukkan dalam air yang didihkan tadi.
3 - Masukkan sup bunjut dan ayam biar seketika.masukkan garam gula dan biar hingga masak
4 - Sebelum hidang masukkan daun sup n daun bawang,bawang goreng,cili api dan limau nipis
 
 
 
 

Onde-onde

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 Assalamualaikum....
Salam ukhwah buat semua ....

Alhamdulillah....
Haini dapat kongsi satu resepi kuih-muih yang cukup sinonim dengan bulan puasa.
Onde-onde sangat terkenal di negeri cik siti wan kembang pada musim bulan ramadhan.
Bak kata pepatah kalau xdok kuih onde-onde maka xlengkaplah bebuka pada haitu...

Di klate kuih onde-onde ini agak unik berbanding di tempat lain kerana kebiasaanya orang menggunakan gula melaka sebagai intinya,tetapi... di klate intinya dibuat dari nise,rasanya lebih sedap dan kurang manisnya.Bagi penggemar kuih ini sudah pasti dapat membezakan rasa kedua2nya.

ONDE-ONDE

BAHAN :

1 cawan tepung pulut
2 sb tepung beras
5 helai daun pandan - Ambil airnya
Nise secukupnya - di potong kiub kecil
Kelapa parut (gaulkan dengan garam halus secukup rasa)
Sedikit pewarna hijau

  CARANYA :

  1. Didihkan air 3/4 penuh dalam periuk.
  2. Kisar daun pandan bersama sedikit air dan tapis. campurkan sedikit pewarna hijau dan tuang air sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung pulut dan tepung beras sehingga menjadi adunan yang boleh digentel.
  3. Ambil sedikit adunan, leperkan atas tapak tangan dan letakkan nise sebagai inti. Tutup rapat dan bentukkan bulat.
  4. Rebus dalam air mendidih sehingga onde-onde timbul. Angkat dan toskan.
  5. Salut buah melaka dengan kelapa parut, gaul rata dan hidangkan.
 
 

Sup sotong wif meatball

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
Assalamualaikum...
Selamat petang semua...
 
menu haini paling cepat dan mudah disediakan.Mood malas menguasai diri huhuhu....
Kalau dah malas dah tentu masak pun nok cepat dan mudah,maka terhasillah menu yang tidak seberapa ni...
 
Apapun tetap sedap dan kena dengan citarasa kami sekeluarga.
Shada harap menu ni dapat memberi satu kelainan dalam masakan 
 
 
BAHAN2 :
 
5 Ekor sotong - cuci toskan
10 biji meatball
4 ulas bawang putih - Tumbuk
3 tangkai cili padi - Tumbuk
3 batang serai - Ketuk
1 labu bawang besar - Mayang
1/2 batang carrot - Hiris memanjang
Garam gula secukupnya
Air secukupnya untuk sup
5 helai daun limau purut - koyak2kan

CARANYA :

1. Didihkan air,masukkan serai,bawang putih dan cili padi.biar seketika.
2. Masukkan meatball,carrot,bawang besar dan daun limau purut.
3. Masukkan sotong,garam gula secukupnya.kacau mesra dan boleh diangkat bila sotong dah masak.
 
 
 
 

Percik pedal ayam

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
Assalamualaikum...
Salam sejahtera buat semua...
 
Sebenarnya dah lama buat menu ni...tetapi tak sempat-sempat nak update.
Mohon maaf banyak-banyak pada kawan semua yang request resepi ni...
 
Menu yang simple n mudah nak buat,rasanya pun boleh tahan jugak.Walaupun orang tua-tua cakap tak elok makan benda-benda dalam tetapi....sekali-sekala rasa teringin pulak nak makan huhuhuhu....mohon maaf ya...
 
 
PERCIK PEDAL AYAM
 
BAHAN2 :
 
30 keping pedal ayam - cuci dan rebus seketika
2 batang serai - Diketuk
Garam secukup rasa
4 keping asam gelugur
1 Keping nise 
2 cwn santan
 
BAHAN KISAR :

5Tangkai cili kering
3 Ulas bawang putih
5 Biji bawang merah
1/2 inci halia
 
CARANYA :
 
1. Panaskan kuali tanpa minyak,masukkan bahan kisar dan biar seketika .Masukkan santan,serai dan asam gelugur.
2. Masukkan nise dan garam secukupnya.masak hingga kuah pekat dan pecah minyak.
3. Masukkan pedal ayam dan gaul hingga sebati.Angkat n toskan.
4. Cucuk pada lidi n panggang sehingga garing kemerahan.
 
 
 
 

Sulaman manik tabur

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
 

Sulaman manik pada leher dan tangan baju
Tima kasih ^_^ 

Blueberry cheese tart

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
 
 
Thanks order

Durian crepe

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
 
 
 
 
Durian crepe
Thanks order

Karipap sardin

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
 
 



















































Durian crepe

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 


Thanks order

Shell tart

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
 
 

 
Shell tart
Thank you :)

Carrot cupcakes

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
 
 Carrot cupcakes
Thank you ^_^

Durian crepe

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
 
 
 
 
Durian crepe
Thank you...:)

Karipap pusing

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 

 


 
Karipap pusing inti kentang
Thanks you ^_^

Mini pavlova

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
 
 
 
 
 
Mini pavlova
Thank you :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...