Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Friday, August 5, 2011

Bihun goreng tomato

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

BIHUN GORENG TOMATO

BAHAN2 :
 
400Gm bihun kasar - Rendam n toskan
1 Cawan udang kering
6 Batang sosej ayam - Hiris
1 Batang caret - Hiris halus
Sedikit daun bawang - Hiris
4 Biji bawang merah - Tumbuk
3 Ulas bawang putih - Tumbuk
5 Tangkai cilim api - Tumbuk
1/2 Cawan sos tomato
Minyak secukupnya
Garam gula secukuprasa
Sedikit bawang goreng
Sedikit air jika perlu
 
CARANYA :
 
1 - Panas minyak tumis bahan tumbuk,udang kering dan sos tomato hingga naik bau
2 - Masukkan sosej dan caret gaul sebati.Masukkan garam gula dan kacau sebati
3 - Masukkan bihun goreng hingga rata.Tabur daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.

Pilihan Ramadhan 2011

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

AYAM SAMBAL SIAM

BAHAN2 :
1/2 Kg ayam - Potong kecil
1 Cawan santan
Minyak masak
20 Tangkai cili kering - Kisar
6 Biji bawang merah - Kisar
2 Inci kunyit hidup - Kisar
2 Inci halia - Kisar
6 Helai daun limau purut - Hiris halus
4 Inci lengkuas - Hiris nipis
3 Batang serai - Hiris nipis
Sedikit belacan - Bakar n kisar
2 Sudu makan kerisik
Garam gula secukuprasa
BAHAN HIASAN :
2 Helai daun limau purut - Hiris nipis
2 Ulas bawang putih - Mayang dan goreng garing
1 Labu bawang besar - Mayang
CARANYA :
1 - Panas minyak,tumis bahan kisar dan masukkan bahan hirisan,kerisik dan belacan kacau hingga naik bau.
2 - Masukkan ayam gaul sebati dan hingga daging ayam empuk.
3 - Masukkan santan dan garam gula,kacau hingga sebati.
4 - Masukkan daun limau purut dan perlahankan api biar hingga kuah jadi pekat
5 - Angkat dan hiaskan dengan bahan hiasan

UDANG GORENG MANIS

BAHAN2 :
20 Ekor udang sederhana besar
Minyak secukupnya
4 Ulas bawang putih - Tumbuk
2 Biji bawang merah - Tumbuk
3 Sudu makan sos soya manis
1 Sudu makan serbuk kunyit
2 Sudu makan cili kisar
Garam gula secukuprasa
CARANYA :
1 - Bersih udang,jangan buang kulit just potong dikepala sedikit saja n tos kan
2 - Gaul bersama bahan lain dan perap selama 20Minit.
3 - Panas minyak,goreng udang hingga masak dan boleh dihidangkan.

IKAN BILIS SAMBAL PETAI

BAHAN2 :
2 Cawan ikan bilis - Goreng garing
3 Papan petai - Buang kulit
Minyak secukupnya
1 Cawan air asam jawa
6 Biji bawang merah - Mayang halus
4 Inci belacang - Bakar n Tumbuk
2 Sudu makan cili kisar
Garam gula secukuprasa
CARANYA :
1 - Panas minyak,tumis cili kisar,bawang merah dan belacan hingga wangi n pecah minyak.
2 - Masukkan air asam jawa,garam gula dan biar hingga kuah pekat
3 - Masukkan petai dan ikan bilis gaul mesra dan biar seketika.Angkat sedia dihidangkan

IKAN GORENG SERAI

BAHAN2 :
3 Ekor ikan kembung
Garam kunyit secukupnya
Minyak Secukupnya
1 Cawan air asam jawa
15 Tangkai cili kering - Kisar
6 Batang serai - Kisar
5 Biji bawang merah - Kisar
Garam gula secukuprasa
CARANYA :
1 - Perap ikan dengan garam kunyit.Panas minyak,goreng ikan hingga kekuningan.ketepikan
2 - Tumis bahan kisar hingga naik bau,masukkan air asam dan garam gula secukuprasa
3 - Kacau hingga kuah pekat,masukkan ikan yg digoreng tadi,gaul sebati dan angkat.

DAGING BAKAR

BAHAN2 :
1/2 Kg daging
1/2 Cawan santan
1 Sudu makan serbuk kunyit
1 Sudu makan serbuk gula merah
Garam secukupnya
BAHAN HIASAN :
2 Labu bawang besar - Potong bulat
2 Sudu makan cuka
2 Sudu makan air
1 Sudu teh pewarna merah
Gula secukupnya
BAHAN AIR ASAM SIAM : PENCICAH
Minyak secukupnya
2 Sudu makan sos soya
1 Cawan air asam jawa
15 Tangkai cili kering - Goreng garing dan kisar
6 Ulas bawang putih - Mayang n goreng dan kisar
Garam gula secukuprasa
CARANYA :
1 - Perap daging bersama bahan2 diatas selama 30minit.Panggang daging dlm aven 170'c selama 30minit
2 - Keluarkan dan potong nipis hias dengan bahan hiasan sebelum dihidangkan.
3 - Campurkan semua bahan pencicah,gaul hingga sebati dan dihidang sebagai pencicah.

Thursday, August 4, 2011

Kerabu sotong dan mangga

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

KERABU SOTONG DAN MANGGA

BAHAN2 :
 
1/2 Kg sotong
2 Biji mangga muda - Hiris halus
10 Biji bawang merah - Mayang
1 Inci halia - Hiris halus
3 Batang serai - Hiris halus
2 Tangkai daun ketumbar - Hiris
4 Tangkai daun pudina - Hiris
6 Ulas bawang puting - cincang
10 Tangkai cili api - Hiris
1/2 Cawan jus limau nipis
4 Sudu makan sos ikan
 
CARANYA :
 
1 - Sotong dibersih dan dipotong bulat2,celur n toskan
2 - Campurkan bersama mangga,bawang merah,serai,halia,daun ketumbar dan daun pudina.Gaul rata
3 - Masukkan bawang putih,sili api,jus limau dan sos ikan.Gaul sebati sebelum dihidangkan

Pencuci Mulut Ramadhan

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

PENGAT PISANG DURIAN

BAHAN2 :
1/2 Kg pisang nangka
1 Biji pisang tanduk
1 Liter air
Rm3 santan
2 Keping nise
Gula pasir secukupnya
1 Cawan sago / Secuikupnya
1 Cawan isi durian
Garam secubitrasa
CARANYA :
1 - Pisang buang kulit dan dipotong tebal 1cm.Masak pisang dgn air gula hingga lembut.
2 - Masukkan santan,nise,sago dan garam.Kacau seketika masukkan isi durian dan kacau hingga mendidih.

AGAR2 BUAH NAGA

BAHAN2 : A
10Gm agar2
250Ml air
1 Biji buah naga
200Gm gula
20Gm isi buah naga - Potong kuib
BAHAN2 : B
10Gm agar2
250Ml air
250Ml pati mangga
200Gm gula
1 Liter susu cair
CARANYA :
1 - LAPISAN A
 - Kisar buah naga,tapis ambik jusnya saja.Ketepikan
 - Masak agar2 bersama air hingga mendidih dan hancur.Masuk gula dan jus buah naga tadi
 - Masak, angkat dan masukkan dlm acuan kecil yg telah diletak buah dragon kiub.Sejukkan seketika   supaya agak keras sedikit
2 - LAPISAN B
 - Masak agar2 bersama air hingga larut.Masukkan gula,susu cair dan pati mangga,kacau rata
 - Tuang adunan atas lapisan A,pastikan lapisan A hampir keras.Sejukkan sebelum dihidangkan.

Cookies'Raya

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...