Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Friday, July 29, 2011

Wednesday, July 27, 2011

Lagu pilihan

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Insya Allah - Maher Zain

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can't see which way to go
Don't despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah x3
Insya Allah you'll find your way

Everytime you commit one more mistake
You feel you can't repent
And that its way too late
Your're so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Don't despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah x3
Insya Allah you'll find your way

Insya Allah x3
Insya Allah you'll find your way
Turn to Allah
He's never far away
Put your trust in Him
Raise yourhands and pray
ooo Ya Allah
Guide my steps don't let me go astray
You're the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insya Allah x3
Insya Allah we'll find the way

Monday, July 18, 2011

Thursday, July 14, 2011

Wednesday, July 13, 2011

Pasta

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

PASTA PEDAS

BAHAN2 :
4 Biji telur - Pukul ringan
1 Labu bawang besar - Cincang
2 Tangkai cili merah - Buang biji & cincang
1/2 Cawan dal - Rebus
2 Ulas bawang putih - Cincang
1 Batang serai - Hiris
3/4 Cawan daging ayam rebus - Dicarik
1 Sudu kecil serbuk cili
Garam dan lada sulah secukup rasa
2 Helai daun limau purut - Hiris
1 Sudu kecil minyak masak
1/2 Cawan pasta (spiral) - Rebus & dituskan
CARANYA :
1 - Satukan isi ayam yang dicarik, garam, lada sulah, serai dan serbuk cili dengan telur.
2 - Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi, masukkan campuran telur dan kacau hingga rata.
3 - Masukkan pula dal, daun limau purut dan juga cili merah, perlahankan api biarkan sehingga kelihatan beku tanpa dikacau.
4 - Apabila dal kelihatan beku, campurkan pasta, kacau lagi hingga rata dan hidangkan.

Sambal telur kayu manis

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
SAMBAL TELUR KAYU MANIS

BAHAN2 :
 
20 Biji telur puyuh - Direbus
1 Cm belacan - Dikisar
11 Ulas bawang merah - Dikisar
25 Tangkai cili kering - Dikisar
1 Sudu kecil serbuk kulit kayu manis
Minyak untuk menggoreng
Garam gula secukup rasa
 
CARANYA :
 
1 - Panaskan minyak dan goreng telur hingga kekuningan. Ketepikan.
2 - Tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak dan bau.Masukkan serbuk kulit kayu manis dan kacau rata.
3 -  Masukkan garam dan gula secukup rasa, diikuti telur. Kacau perlahan-lahan hingga sebati. Angkat dan hidangkan.

Monday, July 11, 2011

Pilihan Ramadhan 2011

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

SAYUR KANKUNG WIF FISH BALL

BAHAN2 :
1 Ikat kankung - Potong
8 Biji fish ball - Belah 2
4 Ulas bawang putih - Tumbuk
4 Tangkai cili api - Tumbuk
Garam gula secukuprasa
Minyak
CARANYA :
1 - Panas minyak,tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.Masukkan fishball gaul seketika
2 - Masukkan kankung dan garam gula.Gaul sebati hingga kankung separuh masak


IKAN TERBUK MASIN GORENG BEREMPAH

BAHAN2 :
1 Ekor terbuk masin - Potong 2
4 Biji bawang merah - Mayang halus
12 Tangkai cili api - Potong halus
1/2 Biji limau nipis
Minyak
BAHAN REMPAH :
1/2 Sudu kecil serbuk lada hitam
1 Sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 Sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 Sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 Sudu tepung jagung
1 Biji telur
CARANYA :
1 - ikan terbuk digaul bersama bahan rempah dan perap selama 15 minit.
2 - Panaskan minyak dan goreng ikan hingga kekuningan dan bau harum
3 - Masukkan bawang merah dan cili api,gaul seketika dan sebelum hidang perah limau nipis atas ikan tadi

IKAN SIAKAP KUKUS & KERABU

BAHAN2 :
1 Ekor ikan siakap - Sederhana
2 Biji mangga muda - Hiris
2 Biji bawang merah - Hiris
3 Tangkai cili merah - Hiris
3 Tangkaim cili padi - Hiris
3 Sudu besar jus limau kasturi
Garam gula secukuprasa
CARANYA :
1 - Kukus ikan siakap yg telah dibersihkan hingga masak.Ketepikan
2 - Satukan semua bahan dan gaul hingga sebati.Setelah siap tabur atas ikan kukus tadi

DAGING MASAK HITAM

BAHAN2 :
1/2 Kg daging batang pinang
3 Labu bawang besar
10 Ulas bawang putih
350Gm cili kisar
3 Sudu besar kicap hitam
2 Sudu besar sos tiram
Minyak secukupnya
Garam gula secukuprasa
BAHAN2 HIASAN :
5 Tangkai cili merah - Mayang
2 Tangkai cili hijau - Mayang
5 Tangkai daun sup - Hiris
2 Helai daun limau purut - Hiris
CARANYA :
1 - Tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.Masukkan cili kisar dan cili padi gaul mesra dan hingga pecah minyak
2 - Masukkan daging gaul dan tutup seketika supaya daging cepat empuk.
3 - Bila daging dah agak masak,masukkan kicap dan sos tiram gaul rata,tutp seketika
4 - Sebelum angkat gaulkan bahan2 hiasan hingga mesra dan boleh dihidangkan

KETAM LEMAK WIF NANAS

BAHAN2 :
1/2 Kg ketam - Belah2
6 Biji bawang merah - Kisar
4 Ulas bawang putih - Kisar
1 Helai daun kunyit - Hiris
10 Biji cili padi - Kisar
2 Inci kunyit hidup - Kisar
1 Biji santan kelapa
2 Batang serai - Diketuk
Garam gula secukuprasa
Buah nanas secukupnya - Potong kiub
2 Biji tomato - Potong 4
4 Tangkai cili merah - Belah 2
CARANYA :
1 - Panas periuk masukkan bahan kisar,serai dan daun kunyit.Kacau hingga naik bau
2 - Masukkan sedikit air dan ketam,biar mendidih.masukkan nanas,tomato,cili merah dan garam gula
3 - Perlahankan api dan masukkan santan kacau hingga mendidih.Sedia utk dihidangkan

AYAM GORENG BERSANTAN

BAHAN2 :
1/2 Kg ayam - Potong
6 Biji buah keras - Kisar
2 Inci lengkuas - Kisar
5 Batang serai - Kisar
15 Tangkai cili padi - Kisar
4 Sudu besar cili kisar
7 Biji bawang merah - Kisar
4 Ulas bawang putih - Kisar
2 Inci halia - Kisar
2 Inci kunyit hidup - Kisar
Santan RM1
10 Helai daun limau purut - Hiris
2 Helai daun kunyit - Hiris
Grama gula secukuprasa
CARANYA :
1 - Ayam digoreng separuh masak,ketepikan.
2 - Tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan santan,daun limau dan kunyit.Gaul mesra
3 - Masukkan ayam yg digoreng tadi dan perasakan dengan garam gula,gaul sebati dan masak hingga kuah jadi pekat.

UDANG GORENG BEREMPAH

BAHAN2 :
1/2 Kg udang galah - Goreng ketepikan
3 Labu bawang besar - Kisar
10 Ulas bawang putih - Kisar
8 Inci halia - Kisar
2 Sudu besar serbuk kari udang
Garam gula secukuprasa
1 Kuib pati ayam
Daun kari secukupnya
2 Tangkai cili hijau - Mayang
2 Tangkai cili merah - Mayang
Minyak
CARANYA :
1 - Tumis bahan kisar bersama daun kari hingga naik bau.Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air,kacau sebati dan biar hingga pecah minyak
2 - Masukkan udang yg digoreng tadi dan gaul hingga sebati.Masukkan garam gula,kiub pati ayam dan cili.Gaul mesra dan boleh dihidangkan

Sunday, July 10, 2011

Cookies'Raya

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

COKLAT COOKIES

BAHAN2 :
1 Cawan mentega
3/4 Cawan gula aising
Secubit garam halus
3 Sudu besar susu tepung
3 Cawan tepung gandum
Sedikit coklat emulco
Cip coklat untuk hiasan

CARANYA :
1 - Putar mentega bersama gula hingga kembang.Masukkan garam dan susu tepung, kacau rata.
2 - Masukkan tepung, gaul rata.Bahagikan adunan kepada dua bahagian. 1/3 adunan dibiarkan warna asal manakala 2/3 adunan dicampurkan coklat emulco.
3 - Sediakan piping bag dengan nozel bentuk bentuk bintang yang berbeza saiznya.
4 - Masukkan kedua-dua adunan ke dalam piping bag yang berasingan. (Nozel bintang besar untuk adunan coklat dan bintang kecil untuk adunan warna asal).
5 - Paipkan adunan coklat dahulu, diikuti dengan warna asal di atasnya.
6 - Hias dengan cip coklat dan bakar sehingga masak.

WHITE BADAM COOKIES

BAHAN2 :
250 Gm coklat putih - Dipotong kiub
400 Gm badam - Dihiris memanjang dan dipanggang
Coklat urai - Untuk hiasan
Cawan kertas saiz kecil

CARANYA :
1 - Cairkan coklat putih melalui kaedah 'double boiler'.Padamkan api dan masukkan badam panggang dan gaul hingga rata.
2 - Masukkan sesudu kecil adunan badam ke dalam cawan kertas dan taburkan coklat urai sebagai hiasan.
3 - Dinginkan dalam peti sejuk 3-5 minit atau hingga coklat beku sebelum dimasukkan ke dalam bekas bertutup dan disimpan dalam peti sejuk.

BUTTER COOKIES


BAHAN2 :
190 Gm mentega
100 Gm gula aising
2 Biji telur putih
250 Gm tepung
150 Gm tepung ubi
100 Gm kuaci  bunga matahari
1/2 Sudu kecil tepung kastad
CARANYA :
1 - Pukul mentega dan gula aising sehingga sebati.Masukkan putih telur, tepung, tepung jagung dan kuaci bunga matahari.
2 - Kemudian sejukkan di dalam peti sejuk.Setelah itu, terap mengikut acuan yang digemari.
3 - Letakkan adunan di dalam loyang pembakar dan bakar pada suhu 170oC selama 15 minit.

COKLAT CIP COOKIES

BAHAN2 :
1 Cawan mentega
1 Cawan gula merah
1/2 Cawan gula kastor
 3 Biji telur
1 3/4 Cawan tepung
1 Sudu teh vanila
1 Sudu teh  serbuk penaik
1/4 Cawan cip coklat
CARANYA :
1 -  Pukul mentega bersama gula selama dua minit.Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi sehingga kembang.
2 - Campurkan tepung, serbuk penaik dan garam ke dalam adunan dan kacau lagi sehingga sebati.
3 - Masukkan  cip coklat  dan kacau rata.
4 - Bentukkan bulat-bulat dan susun dalam dulang pembakar dan bakar sehingga masak

Nasi daging utara

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


NASI DAGING UTARA

BAHAN2 :
 
1 Kilo daging batang pinang – Dipotong 4 segi
1 Kilo beras basmathi – Bersih dan toskan
1/2 Cawan susu cair
1/2 Cawan minyak masak
3 Sudu besar butter
1 Tin tomato sup Kimball / Sos tomato
3 Sudu besar rempah nasi daging - Rempah kurma
1 Sudu kecil rempah sajira – Cari kat kedai mamak
Sedikit gula batu
Garam secukup rasa
Sedikit kismis dan bawang goreng untuk hiasan
 
BAHAN TUMIS :
 
4 Sekawan – kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan Pelaga
Sedikit daun ketumbari
3 Helai daun pandan
1 Batang serai – Diketuk
1 Labu bawang besar – Dikisar
3 Ulas bawang putih – Dikisar
1 Inci halia – Dikisar
 
CARANYA :

1 - Panaskan minyak dan masukkan butter.Tumis 4 sekawan, daun ketumbar, daun pandan dan halia
2 - Masukkan bahan yang dikisar,rempah yang dibancuh dgn sedikit air,kacau biar wangi
3 -  Masukkan daging,tomato sup kimball dan air yang telah disukat dengan sukatan beras.
4 - Setelah air mendidih, masukan gula batu dan garam secukup rasa dan baru masukkan susu cair
5 - Masukkan beras dan kismis. Masak dgn rice cooker untuk nasi masak sekata..
6 - Gemburkan nasi…boleh ambil daging yg tertanam dalam nasi untuk dicicah bersama air asam




 

Nasi ayam penyet

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
NASI AYAM PENYET

BAHAN NASI :
 
4 Cawan beras basmathi, cuci dan rendam 25 minit, toskan
6 Cawan stok ayam
1 Helai daun pandan, disimpul
1 Batang kayu manis
1 Kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 Biji buah pelaga
1Iinci halia, dititik
2 Ulas bawang putih - Dititik
1 1/2 Camca besar butter
Garam secukup rasa
 
CARANYA : 
 
1 - Panaskan butter dalam kuali, tumis semua bahan hingga harum.
2 - Masukkan halia, bawang putih dan daun pandan. Kacau rata dan masukkan beras, goreng beras dengan bahan2 tadi selama 1 minit.
3 - Masuk semua bahan dalam rice cooker, tuang stok ayam dan gaul. Tambah sedikit garam. Masak seperti biasa.Tabur dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
 
BAHAN AYAM :

1 Ekor ayam – Potong 8, rebus selama 10 minit dan toskan
(simpan air rebusan ayam untuk buat sup)
½ Sudu besar jintan manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
½ Sudu besar jintan putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
3 Sudu besar ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
1 Sudu besar serbuk kari ayam
1 Sudu besar serbuk kunyit
½ Sudu besar serbuk lada putih
3 Ulas bawang putih
1 Inci halia
Sedikit Air
1 Sudu kecil garam
Minyak secukupnya
 
CARANYA :

1 - Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
2 - Lumur bahan dikisar pada ayam dan perap semalaman. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)
3 - Setelah perap semalaman, golek-golekkan pada tepung beras.
4 - Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
 
BAHAN SAMBAL :
 
 Sedikit minyak masak
20 Batang cili merah
10 Biji cili padi
10 Biji bawang merah - Mayang
3 Ulas bawang putih - Mayang
5 Biji tomato - Potong 4
5 Inci Belacan 
2 Sudu ikan bilis  - Goreng ketepikan
Gula merah secukuprasa
 
CARANYA :

1 - Panaskan sedikit minyak,Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
2 - Sejukkan semua bahan yang telah digoreng,Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
3 - Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.Masukkan gula merah,garam dan gaul rata.
 
BAHAN SUP :

Masukkan garam gula secukup rasa dan sup bunjut pada air rebusan ayam.
Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.
 
BAHAN TEMPE DAN TAUHU GORENG :
 
2 Keping tahu – potong dadu
1 Paket tempe – potong nipis
Sedikit tepung beras.
Minyak masak secukupnya
 
CARANYA :
 
1 - Golek-golekkan tahu dan tempe atas tepung beras dan pada lebihan bahan lumuran ayam.
Goreng hingga garing.


Sup ayam buah kundur

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

SUP AYAM BUAH KUNDUR

BAHAN2 :
 
1/2 Ekor ayam
1 Cawan ayam cincang
2 Inci halia - Mayang halus
1 Sudu makan tepung jagung
1 Sudu makan minyak bijan
1 Sudu makan garam
1 Sudu makan serbuk lada sulah
Air secukupnya
Sotong kering secukupnya
10 Biji kurma
10 Biji cendawan hitam - Potong kecil
1 Cawan isi buah kundur - Potong kiub
1 Sudu makan gula
1 Sudu makan daun bawang
 
CARANYA :
 
1 - Rebus ayam bersama sotong kering sehingga mendidih dan kuah jadi pekat.Tapiskan airnya dan masukkan kurma,cendawan,buah kundur dan masak hingga mendidih.
2 - Gaul ayam cincang bersama halia,tepung jagung,minyak bijan,lada sulah dan garam halus.
3 - Masukkan adunan kedalam sup tadi.Tambah gula garam secukupnya.biar didih seketika n hias dgn daun bawang.

Thursday, July 7, 2011

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...