Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Wednesday, January 26, 2011

Labu masak lada hitam

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
LABU MASAK LADA HITAM

BAHAN2 :
 
1 Biji labu air - Potong nipis n dadu
1 Sudu teh lada hitam - Tumbuk
1 Labu bawang besar - Kisar
1/2 Cawan ikan bilis - Kisar
1 Helai daun kunyit - Mayang
Sedikit daun selasih
Garam gula secukup rasa
Air secukupnya
2 Sudu makan minyak masak
 
CARANYA :
 
1 - Tumis bahan kisar hingga naik bau.
2 - Masukkan air,labu,lada bhitam,daun selasih,garam gula dan daun kunyit.
3 - Masak sehingga labu air empuk dan sedia dihidangkan.

Tuesday, January 11, 2011

Nas tumpang

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
NASI TUMPANG

BAHAN2 :
 
1/2 Kg beras
2 Liter air
4 Helai daun pisang
1 Biji telur - Dadar n potong dadu
*Masak nasi hingga lembik dan pekat biar sejuk.Ketepikan
 
BAHAN GULAI IKAN :
 
1 Ekor ikan tongkol - Potong
10 Biji bawang merah - Kisar
1 Inci halia - Kisar
1 Inci lengkuas - Kisar
10 Tangkai cili kering - Kisar
1 Sudu makan rempah kari ayam
1 Cawan santan pekat
Garam gula secukup rasa
*Panas santan hingga mendidih seketika,masuk semua bahan kacau rata dan biar mendidih.
  Masukkan ikan masak hingga pecah minyak.Ketepikan
 
BAHAN GULAI UDANG :
 
20 Ekor udang - Buang kulit
10 Biji bawang merah - Kisar
1 Inci halia - Kisar
1 Inci lengkuas - Kisar
10 Tangkai cili kering - Kisar
1 Sudu makan rempah kari ayam
1 Cawan santan pekat
Garam gula secukup rasa
*Masak santan hingga mendidih seketika,masuk semua bahan kacau rata dan biar mendidih.
  Masukkan udang masak hingga pecah minyak.Ketepikan
 
BAHAN SAMBAL KELAPA :
 
1 Biji kelapa parut - Goreng hingga perang
3 Ekor ikan selayang - Rebus n tumbuk
5 Biji bawang merah - Tumbuk
1/2 Inci halia - Tumbuk
3 Batang serai - Tumbuk
2 Keping nise
Garam gula secukup rasa
*Satukan semua bahan dan tumbuk hingga lumat dan rata.Ketepikan
 
CARANYA :
 
1 - Bentukkan daun pisang menjadi bentuk kon.Masukkan nasi lembik,tekan sampai padat.
2 - Masukkan sedikit sambal kelapa dan tekan padat.Masuk telur dadar,tuang nasi lembik atasnya tekan padat.
3 - Ulangi langkah ini sehingga semua jenis lauk berada dalam kon tersebut.
4 - Setelah siap lipat bahagian atas kon tadi  dan cucukkan ia dgn lidi.
 

Sunday, January 9, 2011

Gulai telur itik

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
GULAI TELUR ITIK

BAHAN2 :
 
5 Biji telur itik
1 Sudu makan ketumbar
2 Batang serai - Ketuk
2 Keping asam keping
5 Batang kacang panjang - Potong memanjang
2 Cawan santan
Garam gula secukup rasa
 
BAHAN KISAR :
 
8 Biji bawang merah
4 Ulas bawang putih
1 Inci halia
1 Inci lengkuas
 
CARANYA :
 
1 - Didihkan air dalam periuk.Pecahkan telur satu persatu sampai habis.Masak 15mnt angkat dan toskan.
2 - Masukkan santan dlm periuk dan masak hingga mendidih.Masukkan bahan kisar dan serai kacau seketika.
3 - Masukkan asam keping,kacang panjang dan telur tadi.Kacau hingga kuah agak pekat.

 

Lawar

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


LAWAR

BAHAN2 :
 
5 Ekor ikan tamban/kerisi
1 Sudu teh belacan - Tumbuk
15 Biji cili padi - Tumbuk
1 Biji bawang merah - Tumbuk
10 Tangkai daun kesum - Hiris
1 Batang bunga kantan - Hiris
5 Batang kacang panjang - Hiris halus
6 Biji limau nipis - Jusnya
Garam gula secukupnya
 
CARANYA :
 
1 - Rendam ikan bersama jus limau nipis selama 5 minit.
2 - Masukkan bahan tumbuk kacau sebati dan perasakan dgn garam gula.
3 - Masukkan sayur-sayuran tadi dan rasakan masam masinnya.Sedia dihidangkan.





















Kerabu pucuk paku

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


KERABU PUCUK PAKU

BAHAN2 :
 
2 Ikat pucuk paku - Potong,Celur,Toskan
3 Ekor ikan selayang - Panggang,Tumbuk
5 Biji bawang merah - Tumbuk
1 Cawan santan
4 Biji limau nipis - Jusnya
4 Sudu makan kelapa goreng
Garam gula secukup rasa
1 Biji cili merah - Mayang
1/2 Labu bawang besar - Mayang
 
CARANYA :
 
1 - Masukkan semua bahn dalam satu bekas kecuali bawang besar dan cili merah
2 - Gaul bahan tadi hingga sebati dan sebelum dihidang taburkan dengan cili merah dan bawang besar.

Kerang tumis lada

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
KERANG TUMIS LADA

BAHAN2 :
 
1 Kg kerang - Dibersihkan
4 Biji bawang merah - Tumbuk
3 Ulas bawang putih - Tumbuk
3 Biji lada merah - Tumbuk
2 Batang serai - Dititik
Garam gula secukup rasa
Minyak secukupnya
 
CARANYA :
 
1 - Panaskan minyak tumis bahan2 tumbuk dan serai hingga naik bau.
2 - Masukkan kerang dan perasakan dengan garam gula
3 - Kacau sehingga sebati dan kerang masak sedia untuk dinikmati.



Wednesday, January 5, 2011

Ketam goreng herba

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
KETAM GORENG HERBA

BAHAN PERAP :
 
1/2 Kilo ketam - potong 2
6 Biji bawang merah - Kisar
3 Batang serai - Kisar
2 Inci halia - Kisar
1 Inci lengkuas - Kisar
2 Tangkai daun kari
1 Sudu teh serbuk jintan putih
3 Sudu teh serbuk kari ikan
2 Sudu teh serbuk kunyit
1 Sudu teh serbuk ketumbar
2 Sudu teh serbuk cili
3 Sudu makan tepung jagung
2 Biji telur
Garam gula secukup rasa
 
BAHAN SOS :
 
2 Sudu makan bijan - Sagai
4 Batang cili merah - Kisar
Sos cili secukupnya
Sos tomato secukupnya
3 Biji limau nipis - Jusnya
Garam gula secukup rasa
 
BAHAN HIASAN :
 
3 Helai daun kunyit - Hiris
5 Batang daun sup - Hiris
3 Batang daun kari
 
CARANYA :
 
1 - Satukan semua bahan perap hingga sebati dan gaul bersama ketam,perap selama 1/2 jam.
2 - Gaulkan semua bahan sos hingga sekata dan mesra.ketepikan
3 - Gaul bahan hiasan sehingga mesra dan ketepikan.
4 - Goreng ketam hingga garing dan bau harum.Tuang sos dan gaul hingga sebati
5 - Sebelum hidang tabur bahan hiasan.

Bubur lambuk

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
BUBUR LAMBUK

BAHAN2 :
 
1 Pot beras - Basuh toskan
1 Biji kelapa - Santannya
2 helai daun kunyit - Hiris
Secekak daun selasih
Secekak daun pucuk manis
1 Sudu makan lada hitam - Tumbuk
4 Ekor ikan kembung - Bakar,ambil isinya,tumbuk
2 Labu bawang besar - Kisar
Air secukupnya
Garam gula secukupnya
 
CARANYA :
 
1 - Masak nasi hingga menjadi bubur.Masukkan bawang besar,lada hitam,isi ikan dan sedikit air kacau rata.
2 - Masukkan sayur-sayuran dan garam gula.Biarkan seketika
3 - Masukkan santan dan kacau rata.Bila masak boleh dihidangkan.

Tuesday, January 4, 2011

Kuetiau hong kong

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
KUETIAU HONG KONG

BAHAN2 :
 
150 Gm kuetiau
3 Ekor udang saiz sederhana - Buang kulit & kepala
1 Cawan sotong - Dipotong
2 Labu bawang besar - Belah 6
1 Biji cili benggala - Potong dadu
1/2 Cawan kacang hitam yang diperap
1 Tangkai cili merah - Potong menyerong
8 Ulas bawang putih - Dicincang
Sedikit tepung jagung
3/4 Cawan air rebusan ayam
Minyak untuk menumis
Garam dan lada sulah secukupnya
 
CARANYA :
 
1 - Panaskan sedikit minyak,masukkan kuetiau. Goreng selama 3 minit dan masukkan ke dalam pinggan. Ketepikan.
2 - Masukkan sedikit lagi minyak,tumiskan bawang putih, udang, sotong, bawang besar dan kacang hitam. Goreng selama 2 minit dan masukkan air rebusan ayam, cili benggala, kicap pekat dan cili merah. Kacau hingga rata.
3 - Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan ke dalam kuah. Masukkan garam dan lada sulah, kacau hingga rata dan tuang ke atas kuetiau. Hidang panas-panas.

Laksa ganu

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


LAKSA GANU

BAHAN2 : BAHAN KUAH
 
1/2 Paket laksa beras
7 Ekor ikan kembung - Rebus ambil isinya
1 Biji kelapa - Ambil santannya
3 Biji limau nipis - Jusnya
3 Labu bawang besar - Kisar
Sedikit belacan - Kisar
8 Biji cili merah - Kisar
1 Sudu makan lada hitam - Tumbuk
Garam gula secukup rasa
 
BAHAN  ULAM
 
tauge secukupnya - Buang ekor
1 Kuntum bunga kantan - Hiris
2 Urat kacang panjang - Hiris
Cili merah - Mayang
Belacan - Bakar tumbuk halus
 
CARANYA :
 
1 - Celur laksa hingga lembut dan toskan airnya.Kisar isi ikan rebus dengan air rebusan ikan
2 - Masukkan kisaran ikan,bahan kisar,santan,jus limau,lada hitam dan garam gula.
3 - Kacau dan biarkan sebati.Masak hingga mendidih dan bolehla dihidangkan bersama ulam tadi.

 

Mihun asam rebus

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
MIHUN ASAM REBUS

BAHAN2 :

1 Paket mihun - Rendam dan dicelur
2 Ekor ikan kembung - Potong dua
2 Helai daun kunyit - Disiat
3 Batang serai - Dititik
5 Tangkai daun kesum
3 - 4 Keping asam keping
Air secukupnya
Sedikit garam gula dan serbuk perasa
 
BAHAN KISAR :

2 Labu bawang besar
4 Ulas bawang putih
2 Inci kunyit hidup
2 Inci belacan
10 Tangkai cili kering
 
CARANYA :
 
1 - Satukan bahan kisar, daun kunyit, daun kesum, garam, serbuk perasa, asam keping, air dan ikan di dalam periuk.
2 - Jerang bahan tadi di atas dapur hingga kuahnya mendidih. Pastikan juga ikannya masak.
3 - Letakkan mihun yang sudah dicelur ke dalam mangkuk.Sendukkan isi ikan berserta kuah asam rebus tadi ke atas mihun.
4 - Hidangan ini lebih enak jika dimakan ketika ia masih panas.

Mee goreng mamak

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
MEE GORENG MAMAK

BAHAN2 :
 
1/2 Kilo udang - Buang kulit
1/2 Cawan Isi ayam
1/2 Cawan isi sotong
2 Bungkus mee kuning
8 Ulas bawang putih - Cincang
2 Sudu besar sos cili
2 Sudu besar minyak masak
4 Cawan tauge
2 Keping tauhu
1 Sudu kecil kicap cair
1 Sudu besar kicap pekat
1 Biji telur
Garam gula secukup rasa
2 Helai daun salad
1 Biji limau kasturi
 
CARANYA :
 
1 - Panas minyak,tumis bawang putih kekuningan,masuk udang,sotong,ayam dan goreng hingga masak.
2 - Masukkan sos cili,garam gula biar seketika.Masukkan tauhu dan telur kacau rata.
3 - Masukkan mee,tauge,kicap cair,kicap pekat kacau rata dan sebati hingga mee menjadi lembut
4 - Biar hingga masak dan hias dengan daun salad dan limau kasturi.

Rojak betik ganu

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


ROJAK BETIK GANU

BAHAN A :
1 Biji betik muda - Sagat memanjang
1/2 Biji nanas masak - Hiris nipis
1 Batang timun - Hiris nipis
Suku sudu teh kapur sirih
Air secukupnya
BAHAN B :
6 Ekor ikan kembung
1 Keping nise
1/2 Cawan cuka
10 Tangkai cili kering - Kisar
Sedikit belacan
Garam gula secukup rasa
CARANYA :
1 - Rendam betik yg disagat dlm air kapur sirih selama 10 minit,kemudian basuh sekali lalu dan toskan.
2 - Bakar ikan dan tumbuk isinya.Campurkan semua bahan kuah.
3 - Masak hingga mendidih,bila siap makan bersama betik,nanas,timun dan keropok goreng


Tart telur

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

TART TELUR

BAHAN KULIT :
 
500Gm tepung gandum
1½ Cawan majerin
1 Sudu besar lemak sayur/shortening/mentega
2 ½ Sudu besar gula
1 Biji telur
 
BAHAN KASTAD :
 
1 Cawan susu cair
4 Biji telur
1 Cawan gula kaster
1 Cawan susu UHT
1 Sudu besar tepung kastad
½ Sudu kecil vanilla
Sedikit pewarna kuning
 
CARANYA :
 
1 - Kulit : Gaulkan semua bahan kulit pastri kecuali telur sehingga menjadi saperti serbuk roti.Pukul telur dalam mangkuk dan masukkan telur sedikit sedikit sambil gaul rata.
 - Padatkan kulit tat di dalam dulang acuan tart yang sudah digriskan lebih kurang 0.5cm. Cucukkan dgn garfu.
 - Bakar selama 8 minit pada suhu 180 darjah C.Jika ada gelembung keluarkan n tekannya semasa panas dengan sudu.Kemudian tuangkan adunan kastad telur ke dalam kulit tart.
 - Bakar semula 7 minit sehingga kastard mengeras.. Sejukkan dan hidangkan.
2 - Kastad : Campurkan semua bahan dan kacau sehingga sebati.Tuangkan ke atas kulit tat yg telah dibakar separuh masak.
















Pulut nise

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


PULUT NISE

BAHAN2 :
1/2 Kg beras pulut - Rendam semalaman
2 Helai daun pandan
3 Keping nise - Masak pekat
1 Biji kelapa parut - Putih saja
Garam secubit rasa
CARANYA :
1 - Kukus beras pulut bersama daun pandan selama 30mnt / separuh masak.
2 - Gaul rata dengan nise dan kukus semula hingga masak
3 - Gaulkan kelapa parut dengan sedikit garam.Hidang bersama pulut tadi


Chocolate cupecakes

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Chocolate Cupcakes


BAHAN2 :
 
180g Self rising
40g coco powder atau serbuk cokelat
200g mentega tawar
200g gula halus
50ml susu
2 Biji telur gred A
1 Sudu makan vanilla essence
 
CARANYA :
 
1 - Panaskan oven 175 oc.Tempatkan 18 kertas muffin ke loyang muffin
2 - Gabungkan semua bahan- bahan cupcake di mangkok lalu pukul sampai merata.
3 - Masukan 3/4 adunan ke dalam kertas muffin.Bakar dalam oven selama 20 minit.
4 - Keluarkan cupcakes dari oven lalu sejukkan.


Kek pisang coklat urai

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


KEK PISANG COKLAT URAI

BAHAN2 :
 
230Gm mentega
1 1/2 Cawan gula kaster
2 Biji telur
1 1/2 Cawan pisang emas
1/2 Cawan susu ideal+2 sudu kecil jus limau nipis/lemon
2 Sudu kecil vanilla essen
6 Sudu makan coklat urai
3 Cawan tepung kek
3 Sudu kecil baking powder
1 Sudu kecil baking soda
1 Sudu kecil rempah kek/sebuk buah pala.
 
CARANYA :
 
1 - Panaskan ketuhar pada suhu 180'C. Sapukan mentega pada acuan kek bersaiz 7 inci.
2 - Ayak tepung dengan baking soda dan baking powder.Pukul mentega dan gula sehingga gebu.
3 - Masukkan telur satu persatu dan kacau sebati.Campurkan susu dan pisang. Masukkan pisang dan tepung berselang seli dan kacau sebati.
4 - Akhir sekali kacaukan coklat urai.
5 - Masukkan dalam acuan dan bakar selama 35 minit sehingga keperangan atau bila dicucuk pencucuk bersih dikeluarkan.


 .

Petua Kecantikan

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

MENCEGAH KEDUTAN PADA WAJAH

BAHAN2 :
1 Biji pisang
CARANYA :
1 - Kisar sebiji pisang hingga menjadi seperti puri atau krim
2 - Sapu pada muka dan leher.Biar selama 10 hingga 15 minit.Elok dilakukan seminggu sekali



HILANGKAN PARUT

BAHAN2 :
Kulit kayu manis
Sedikit air
Sedikit bedak sejuk
CARANYA :
1 - Tumbuk kulit kayu manis hingga menjadi serbuk.Campur dengan air dan bedak sejuk.
2 - Gaul hingga sebati dan sapu pada bahagian yg berparut.Lakukan sekerap yang mungkin

PAYUDARA KEMBALI ANJAL

BAHAN2 :
Sebiji labu
Air secukupnya
CARANYA :
1 - Kupas labu dan rebus hingga empuk.Biarkan sejuk seketika
2 - Ramas labu tadi dan sapu pada keseluruhan payudara.Biar 20minit baru dibilas
3 - Amalkan sehingga nampak hasilnya


HALIA ATASI KEMBUNG

BAHAN2 :
1 Ketul halia size sederhana
Air panas secukupnya
CARANYA :
1 - Bersihkan halia dan tumbuk sedekit.Masukkan dlm kelas dan tuang air panas,anggaran 1/2 gelas
2 - Tutup permukaan gelas dgn piring selama 10 minit.Tapis dan jadikan 2 bahagian
3 - Sebahagian minum dan satu lagi disimpan dlm peti sejuk.Buat hingga kembung hilang.

Ibu Comel

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...